КНСБ: Срещата на Ананиев с медиците в Козлодуй е гасене на пожар

12:00, 01 фев 19 / Политика 25 1479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър Кирил Ананиев ще се срещне с медицинските сестри в Козлодуй, които отказаха да подпишат новите си трудови договори заради ниското възнаграждение, което им отреждат – 580 лв.

Като „гасене на пожар“ оцени това посещение д-р Пламен Радославов, заместник-председател на здравната федерация към КНСБ. Той обясни, че болниците в от далечените райони са стратегически и ги нарече „болниците на бедните хора“: 

„Имаме защитени училища, а аз не съм чул да имаме защитена болница“, каза той пред БНР. Лекарят изтъкна и какво би било достойното възнаграждение на медиците в общинските болници:

„Една заплата от 900 лв. на медицинската сестра, на този етап, е нещо, което би могло да потуши част от напрежението. Една заплата от 1200-1300 на лекар би могла да бъде нещо като начална заплата“.

Огромен е недостигът на медицински сестри в страната, изтъкна експертът. Не достигат около 30 000. Липсват още акушерки, лаборанти и лекари.

„Една медицинска сестра се изгражда за минимум 5 години, а един лекар – минимум 8 до 10 години, за да кажем, че са хора, които си тежат на мястото и са вече професионалисти с добро образование и добре натрупан практически опит.  Огромна е празнината и като че ли не толкова финансовата част ще закрие болниците, колкото липса на кадри. Цялото здравеопазване, особено общинското, се крепи на пенсионери или хора пред пенсионна възраст. Пенсионерите, с една малка пенсия и една малка заплата, по някакъв начин скрепят предположението, но един млад човек да тръгнете от 600 лв. - около 480 лв. чисти пари. Извинявайте, кой ще учи 4 години и ще вземе 500 лв.?!“

Председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев алармира, че с бюджетите, с които тези болници разполагат за тази година, могат да плащат само заплати и нищо друго.

Радославов обаче изтъкна, че  част от тези болници не могат да изпълнян дори и лимитите, които имат. Той се обяви за индивидуален „преглед“ на всяка болница и всеки вид дейност и преценка на държавно ниво за това какви болници и отделения е необходимо да останат.

„Болница, където има акушер-гинекологично отделение с петима лекари и едно раждане на седмицата, дали ни трябва? Всяко едно нещо трябва да бъде решено съгласно критерий на Националната здравна карта, областните здравни карти. Тогава вече може да кажем кое колко струва и колко трябва да додаде собственикът. Първото нещо, което трябва да се случи, е да отпадне Търговският закон и регистрацията по Търговския закон на тези лечебни заведения, за да може собственикът, наистина, ако има възможност и желание, да финансира…. Отива Министърът, който отговаря за здравеопазването, само че не може да каже нищо на Общинския съвет в Козлодуй - Търговско  дружество. Кметът на Козлодуй и Общинския съвет не може да плати заплатите, дори и да има желание и да има пари, тъй като се води нерегламентирана помощ. Това не е ли абсурдно?!“.

Относно предложението специализацията на младите лекари да се заплаща от държавата Радославов коментира, че така през Здравната карта биха могли да се подпомогнат и места, в които има остра нужда от кадри. Лекарите и сестрите могат да специализират в болници, където има нужда от кадри, и да бъдат стимулирани да останат там след това:

„Там, където се обучават кадрите – университетските болници, почти няма недостиг на такива“.

Синдикатите ще предложат на министъра да бъде върната стара Наредба за специализация отпреди 30 години.

„Аз съм работил в провинцията. Три месеца ходех всяка година на курс и, след определения период от време, се явих на изпит. Ние в момента учим тези хора! Лоши лекари ли сме, след като сме работили извън големите болници?! Когато завърших, за да отидеш в окръжна болница да работиш, трябваше да имаш специалност, не можеше да специализираш окръжна болница!“.

Очертава се и бъдеща криза с тотална липса на лични лекари, предупреди той.

Синдикатите биха подкрепили национален протест, за какъвто призоваха медицинските сестри от Козлодуй, обяви Радославов. Биха и участвали в организацията му „стига да се обърнат към нас“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама