Временнa забрана за строителство край "Арапя", удължават тази в "Алепу"

13:30, 01 фев 19 25 2109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Временната забрана на строителството край къмпинг "Арапя" и в местността "Алепу" по Южното Черноморие ще бъде удължен, предаде БНР. От Държавния строителен контрол обявиха, че строителството на двете места е законно, но са установени отклонения и нередности в техническата документация. За къмпинг "Корал" пък има разпореждане на екоминистерството да не се извършват строителни работи, докато не се изпълнят всички процедури за опазване на околната среда. 

Дирекцията за национален строителен контрол ще изпрати разпоредителни писма до кметовете на Созопол Панайот Рейзи и на Царево Георги Ляпчев, каза директорът на институцията инженер Иван Несторов. Той уточни, че в тях ще има посочени срокове и указания за удължаване на забраната за строителство на двата обекта в месността "Алепу" и край къмпинг "Корал". И на двете фирми, осъществяващи строителният надзор по проектите ще бъдат наложени финансови санкции за нередности в техническата документация. 

Проблемът със строителството на 23 вилни къщи край къмпинг "Арапя" е свързан с неизпълнени отчуждителни процедури и неизграден временен път, по който да се движи тежката техника. Освен това първоначалният проект е предвиждал строителството на една сграда в тези два поземлени урегулирани имота, а сега там ще бъдат построени 23 вили и при тази промяна не става ясно колко дървета ще бъдат изсечени. 

В месността "Алепу" пък е извършено комбинирано строителство на геозащитно съоръжение и на основата на жилищна сграда, а двата обекта не могат да се изграждат  едновременно. Докато не бъде приключено бързо укрепването на свлачището там, строителството също ще бъде спряно. 

За строителството на къмпинг "Корал" от регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас заявиха, че имат 12 съдебни решения по казуса. Там има заведени дела от различни институции, има и разпореждане на Министерството на околната среда и водите да не се извършват строителни работи, тъй като не са проведени процедурите по закона за опазване на околната среда и закона за опазване на биологичното разнообразие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама