Николас Мадуро предложи да се проведат парламентарни избори на фона политическата криза

11:00, 03 фев 19 / Свят 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масови демонстрации на привърженици и противници на венецуелския президент Николас Мадуро бяха проведени в събота в няколко района на южноамериканската страна. В Каракас лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който преди това се обяви за действащ държавен глава, се обърна към участниците в антиправителственото действие.

Политикът обяви, че протестите ще продължат, докато „хората имат свобода“. Почти по същото време, но в друг район на венецуелската столица, Мадуро също се обърна към своите поддръжници, които предложиха провеждането на предсрочни парламентарни избори.

В последните дни искането за провеждане на предсрочни избори беше предложено от венецуелското правителство не само от опозицията, но и от няколко европейски и латиноамерикански държави. Във всички тези случаи обаче става въпрос за гласуване, което ще трябва да определи името на новия държавен глава. Мадуро обаче, който отново зае поста си наскоро, на 10 януари, не се съгласи с този подход. Като "отмъщение" той предложи провеждането на избори за Народното събрание - еднокамарен парламент на републиката, който е под контрола на опозицията и признава, че Гуайдо е действащ президент.

"Искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори", заяви на демонстрациите Мадуро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама