Тръмп: САЩ остават Ирак, за да наблюдават отблизо Иран

14:30, 04 фев 19 / Свят 25 1347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати ще запазят военното си присъствие в Ирак, за да наблюдават отблизо Иран, обясни в интервю за CBS американският президент Доналд Тръмп. Той имаше предвид военновъздушна база „Ал Асад“ в Западен Ирак, за която, по думите му, САЩ са похарчили "цяло състояние“ и която самият Тръмп посети през декември.

"Искаме да имаме тази възможност за наблюдение. Имаме невероятна и скъпа база в Ирак. Нейното разположение е перфектно за наблюдение на различни части от размирния Близък изток, вместо да се оттегляме", уточни американският президент. Според него именно от базите си в Ирак Съединените щати могат да отговарят и на събитията в Сирия.

САЩ не са обсъждали с Ирак запазване на военното им присъствие, заяви президентът на Ирак Бархам Салих, съобщава БТА. По думите му Тръмп "не е искал разрешение и правителството в Багдад очаква от Вашингтон разяснения за числения състав и задачите на американските сили ", които все още са в Ирак по силата на двустранно споразумение. В комисията по сигурността на иракския парламент реагираха с изявление, че страната никога няма да стане плацдарм за агресия спрямо съседни страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама