Как правилно да разположим осветителните тела в дневната

15:35, 05 фев 19 / Любопитно 25 2109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подходящото осветление може да промени изцяло облика и атмосферата във всяко едно пространство. То е особено важно за всекидневната, където прекарваме най-много от времето си у дома. Поради различните функции на това помещение, постигането на правилното му осветяване може да е истинско предизвикателство.

Ето някои съвети за това как правилно да планирате осветителните тела в дневната, от редакторите на дигитално списание и онлайн магазин за мебели и декорация GRANDecor.

Първата стъпка при проектирането на осветлението на дадена зона от жилището е да се запитаме какво се случва в тази зона. Различните дейности изискват различна по вид и сила светлина. За да е добре осветена, всекидневната има нужда от различни видове осветление: общо, целево, и акцентиращо. Те се използват по различно време от денонощието и за различни цели, като ключът към ефективната функционалност е да комбинирате и използвате различните видове светлинни източници по подходящ начин.

Общо осветление

В някои всекидневни не е предвиден извод за монтиране на светлинен източник на тавана. Това е така, в случаите когато стаята се изпълва с достатъчно силна естествена светлина през деня. Но ако все пак на тавана има осигурен такъв извод, подходящ светлинен източник би бил един централно разположен плафон или полилей. Той ще спомогне за зониране на пространството и ще създаде своеобразен фокус в помещението. Освен това, можете да използвате и вградено осветление, с излъчване на светлината пряко или под ъгъл, като по този начин се създава равномерен слой светлина на тавана. При липса на светлинни източници на тавана, един голям извит лампион ще осигури същия ефект.

Ако прекарвате много време в гледане на телевизия в дневната, трябва внимателно да изберете околните светлини, за да избегнете отблясъка в телевизора. Ярката светлина над или пред екрана на телевизора се отразява в него и може да разсейва зрението, така че е добре силата на осветителните тела в дневната да може да бъде контролирана с димери, или да използвате стенни аплици или подови лампи.

Целево осветление

Осигуряване на обособено целево осветление във всекидневната, като например лампи за четене, е важно, особено при по-слаба естествена светлина в помещението, както и ако често четете или работите в това помещение. Една подова лампа, разположена между два фотьойла, също може да се счита за целево осветление, тъй като разговорът също може да се разглежда като целева дейност (поне що се отнася до всекидневната).

Акцентиращо осветление

Наличието на настолни и подови лампи с по-слаба светлина спомага за създаване на красиви акценти в интериора и осигурява уютна атмосфера във всекидневната, особено през нощта. Добре е тези светлинни източници да са равномерно разпръснати из стаята и обикновено разположени близо до или монтирани на стените, за осигуряване на равномерна, отразена навътре мека светлина. За този вид осветление е необходима и малко креативност, като можете да използвате и малки групи от свещи или дори светлинни гирлянди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама