Депутатите захващат законопроекта за защита на търговската тайна

08:00, 06 фев 19 / Политика 25 708 Шрифт:
Topnovini

В първото за новата пленарна седмица заседание депутатите ще започнат работа по Законопроект за защита на търговската тайна.
 
Текстовете, чийто вносител е Министерски съвет, влизат за разглеждане на първо четене. Очаква се те да сведат до минимум рисковете от незаконно присвояване на резултати от развойна дейност, ноу-хау и други ценни данни, представляващи търговска тайна, пред които са изправени предприятията и научноизследователските организации.
 
По този начин вносителите се надяват да се създадат гаранции, че конкурентоспособността на българския бизнес, която се основава на такъв вид информация, е адекватно защитена, което от своя страна следва да доведе до подобряване на средата за развитие и използване на иновации и трансфер на знания в рамките на целия вътрешен пазар на ЕС.
 
Вносителите изразяват очакване законопроектът да доведе до нарастване на иновациите и печалбите за предприятията, както и до значително намаляване на разходите за защита на търговските тайни и увеличаване на стимулите за бизнеса.
 
Опозицията от БСП вече обяви, че ще се въздържи от подкрепа на законопроекта заради непрецизната дефиниция за търговска тайна, която според тях би довела до противоречива съдебна практика.

В рамките на заседанието депутатите ще гласуват и годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата срещу България за 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама