Македония подписа протокола за присъединяване към НАТО

13:35, 06 фев 19 / Свят 25 1854 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протоколът за присъединяване на Македония в НАТО беше подписан от всичките 29 държави-членки на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри официалната церемония, приветствайки Република Северна Македония и поздравявайки с "добре дошъл" външния министър на страната Никола Димитров, съобщи БГНЕС.

"Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство", каза Столтенберг.

Членството на Македония в НАТО ще допълни формата на Алианса и НАТО в политиката, каза още генералният секретар, както и че това е "историческа стъпка към демокрацията".

След встъпителното слово, Столтенберг даде думата на министър Никола Димитров.

"Аз съм изпълнен с емоция", с тези думи откри речта си министърът. "Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно".

Димитров отправи специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната съсед, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

"За Македония НАТО представлява семейство, което прави света по-мирен и по-добър", допълни още Димитров.

"Пътят не е свършил, но вече не сме сами по него. Благодаря на всички столици и посланици. Скоро ще посетя всички, във връзка с официалното ратифициране на протокола."

Сред предстоящите реформи министърът открои тази в областта на отбраната.

Първата държава, подписала Протокола за присъединяване, беше Албания. След нея това направи Белгия, А България беше трета.

От страна на Република България протоколът беше подписан от Георги Пенков, заместник постоянен представител на България в НАТО.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама