Лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заплашват с оставки

07:50, 07 фев 19 25 1612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница ще подадат оставки заради новите правила на Здравната каса, с които се намалява финансирането на нелимитните дейности в отделенията по "Акушерство и гинекология" и "Хемодиализа". Управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" е изпратил писмо до премиера и всички ресорни институции, с което информира, че лечебното заведение е обречено на ликвидация.

Лекарите и медицинските сестри посочиха, че намаления бюджет, с който разполага болницата, няма да бъде достатъчен за покриване на всички разходи на лечебното заведение и за изплащането на заплати.

"Общата сума за месец януари е около 285 000 лева.... което означава че тези средства не считат нито за лекарства, нито за консумативи, нито за пране. Парите на болницата са ограничени в една рамка, нелимитираните дейности това са ражданията, новородените и хемодиализа", обясни Стефания Лучева, главна медицинска сестра на МБАЛ "Д-р Киро Попов", пред БНТ.

Част от новите правила, с които трябва да се съобрази общинската болница, е и ограничаването приема на болни според броя на леглата в отделенията. "В детско отделение има 18 легла, ако дойде 19-то, дете ние нямаме право да го приемем, обаче какво се случва с деца, които са в тежко състояние, това дете го обричаме на смърт", обяснява още главната сестра.

Управителят на здравното заведение посочи, че годишният бюджет на болницата е намален с около 850 000 лв, въпреки че държавата увеличи средствата за болнична помощ със 100 млн. лв.

"С такъв намален финансов ресурс не че не можем да си ги изкараме, ние можем да си ги изкараме, защото работим на извършена дейност, но ограничавайки обема фактически, каквото ти казват с този бюджет от 5000 пациента на година повече не може да приемеш, защото няма да ти ги платим", обяснява Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов".

Карловската болница обслужва над 100 000 души от 7 общини. Зам.-кметът на Карлово каза, че общината няма как да издържа общинската болница, защото не разполага с толкова средства в бюджета. Миналата година с решение на Общинския съвет болницата беше подпомогната с безлихвен заем в размер на 60 000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама