Защо махмурлукът причинява безпокойство

18:00, 09 фев 19 25 1421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според Дейвид Нът, професор по невропсихофармакология в Imperial College, Лондон, алкохолът засяга рецептора на Гама (гама-аминомаслена киселина), който доставя химични съобщения през мозъка и централната нервна система, за да потиска активността на нервните клетки. Действието на Гама намалява възбудата и води до усещане за спокойствие, което изпитваме, когато пием алкохол.

След няколко напитки обаче тялото започва да блокира и глутамата, който предава възбуда в мозъка. Повече глутамат означава повече безпокойство и обратното - по-малко глутамат - по-малко безпокойство.

Въпреки намаляването на тревожността, пиенето създава дисбаланс, защото намалява нивата на Гама и увеличава глутамата. Когато спрем да консумираме алкохол и "се радваме" на блажения махмурлук, всъщност оставаме с недостатъчни нива на Гама и прекалено високи нива на глутамат.

Това води до стрес, отнемайки на мозъка до няколко дни, за да се приспособи и възстанови. Тези симптоми засягат хората по различен начин.

Проучване, публикувано в списание Personality and Individual Differences, показва, че тези, които са по-срамежливи по природа, имат по-високи нива на безпокойство, след като са прекалили с алкохола, защото са много притеснени какво са казали или са направили предишната вечер, пише lifstyle.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама