Юнкер пред Тереза Мей: Brexit няма да се предоговаря

15:33, 07 фев 19 / Свят 25 1436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отново е заявил пред британския премиер Тереза Мей, че ЕС няма да предоговаря сделката за Brexit, стана ясно след разговора им в Брюксел. Той обаче е уточнил, че могат да бъдат внесени промени в документа, свързан с бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, който върви към споразумението.

Както се очакваше, Мей е поискала правно обвързващи промени за термина „предпазен механизъм“ за границата на остров Ирландия. Тя направила няколко предложения в контекста на поетите ангажименти към британския парламент.

Председателят Юнкер повторил, че споразумението няма да се предоговаря, но е изразил готовност да се положат повече усилия за политическата декларация и по-точно за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Той напомнил, че всяко решение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и 27-те страни-членки.

„Дискусиите бяха ожесточени, но конструктивни“, каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас за преговорите. „Въпреки предизвикателствата, двамата лидери се съгласиха, че екипите им трябва да преговарят помежду си, така че да стигнат до решение, което би могло да получи възможно най-широка подкрепа в британския парламент, като зачита насоките, договорени от Европейския съвет“, добави той.

Юнкер и Мей ще се срещнат отново преди края на февруари. Преговарящите за Brexit от двете страни – Мишел Барние за ЕС и Стивън Баркли за Великобритания, ще се срещнат в понеделник.

Междувременно лидерката на Камарата на общините Андреа Лийдсъм съобщи, че дебат в британския парламент за Brexit е насрочен за 14 февруари.

На свой ред германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решение на проблема с избягването на „твърда“ ирландска граница може да бъде намерено и без предоговаряне на вече постигнатата сделка. „Имаме 50 дни“, каза Меркел по повод оставащите дни до 29 март, за когато е насрочен Brexit.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама