Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват в ежедневното ни меню за да сме здрави и пълни с енергия. Понякога ги купуваме, но забравяме как правилно трябва да ги съхраняваме и в един момент виждаме, че те вече не са толкова свежи.
Има няколко полезни съвета, подбрани от Iwoman, които ще са ви от полза.
Не мийте взичко, преди да го приберете в хладилника
Може да звучи странно, но е по-добре да не миете плодовете и зеленчуците, преди да ги сложите в хладилника. Ако нещо е много мръсно, просто го избършете с хартиена кърпа. Миенето може да премахне ествествената защита срещу плесен и гниене.
Съхраняване на авокадо
Авокадото трябва да бъде държано на стайна температура в тънък хартиен плик или да бъде увито във вестник, докато узрее. След това поставете в найлонов плик в хладилника.
Не дръжте някои плодове и зеленчуци в хладилника
Чушките, картофите, краставиците и доматите трябва да бъдат държани на стайна температура. Бананите, нектарините, пъпешите и прасковите също не трябва да се съхраняват в хладилник.
Дръжте обелени и нарязани зеленчуци във вода
Така ще предотвратите изсъхването им и ще запазите свежестта им.
Дръжте зеленчуците и плодовете в най-топлата част на хладилника
Колкото е по-ниска температурата, толкова е по-трудно да се запази свежестта и аромата на плодовете и зеленчуците. Ако искате да бъдат по-дълго време вкусни, дръжте ги в хладилника, където температурата е малко по-висока.
Плодовете и зеленчуците предпочитат сухата среда
Влагата само насърчава нещо да плесенясва. Добър трик, за да я абсорбирате, е да сложите домакинска хартия на мястото, където съхранявате плодовете и зеленчуците.
Дръжте ги отделно
Някои плодове и зеленчуци започва да отделят етилен, след като узреят. Сред тях са бананите, кайсиите, пъпешите, крушите, сливите, мангото и доматите. Втората група са ябълките, дините, картофите, тиквите, морковите и броколито. Ако първите и вторите се държат заедно, започват да гният с бързи темпове. Затова е добре да ги съхранявате отделно.
Лукът и чесънът обичат тъмнината
Ако нямате подходящо място, може да ги сложите в хартиена торба и да пробиете малки дупки, за да не се запарват.
Броколито и карфиолът обичат водата
Най-добре ще ги съхраните, ако потопите дръжките във вода.
Добави коментар