Прокуратурата разследва връзка между бивш съратник на Макрон и руски олигарх

14:10, 08 фев 19 / Свят 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френската национална финансова прокуратура започна разследване на договор за охранителна дейност, подписан между фирмата на бивш служител на партията на френския президент Еманюел Макрон и руски олигарх, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Договорът е бил парафиран от Венсан Краз, бивш жандармерист, работил към партията на Макрон и във френското президентство. Краз беше замесен заедно с бившия сътрудник на Макрон Александър Бенала в насилие срещу демонстранти миналата година.

Разследването на финансовата прокуратура е за корупция, твърди сайтът "Медиапарт". Според него сделката е била "договорена" от Бенала по времето, когато той е бил в Елисейския дворец. Договорът е бил подписан между "Марс", фирмата на Венсан Краз, и руския олигарх Искандер Махмудов. Махмудов е платил на Краз 294 хил. евро на 28 юли миналата година. Към договора подизпълнител е била фирмата "Велур", бивш работодател на Бенала. Сделката предвиждала защита на недвижимо имущество във Франция на олигарха и на семейството му в Монако.

Махмудов има проблеми и с испанското правосъдие, което твърди, че той е част от руската престъпна организация "Исмаиловская". Махмудов е шеф на компанията "Уралско минно и металургично дружество".

Според сайта "Медиапарт" дискусиите за договора са започнали още през зимата на 2017 г. и са се ускорили през юни 2018 г. Бившият сътрудник на държавния глава на няколко пъти се срещнал с представител във Франция на руския олигарх. Този представител е бил бизнесменът Жан-Луи Агнауер.

На 21 януари Краз каза пред френския Сенат, че е работил с руския олигарх едва след като е напуснал президентството и без помощта на Бенала, обвинен като него за насилието на 1 май над демонстранти, припомня "Франс прес".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама