Как най-лесно да премахнем чесновия дъх?

18:00, 08 фев 19 / Любопитно 25 1342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обожаваме чесъна и не крием, че копнеем да се приберем вкъщи, за да си похапнем на спокойствие някой силно чеснов сос. Истината е, че колкото и да си падаме по него, в повечето случаи избягваме да го консумираме, особено когато сме навън, защото трудно можем да се отървем от трайния му аромат.

А каквото и да си говорим, ужасно неприятно е някой да мирише на чесън. Да видим някои ефективни начини (от най-баналните до найинтересните) как най-лесно можем да премахнем аромата от устата си.

Растителните химикали хлорофил и полифеноли в магданоза се свързват със серните съединения, присъщи на чесъна, и помагат за неутрализирането на миризмата. Босилек, мащерка, кориандър, мента и копър - всички имат подобни ефекти.

Мляко

Млякото ефективно намалява дъха на чесън, ако го пием преди или по време на хранене. Водата (в млякото) действа за изплакване на устата, а мазнината неутрализира сярата в чесъна. Затова и пълномасленото мляко е по-ефективно от обезмасленото.

Зелен чай

Богат на полифеноли, зеленият чай също може да притъпи ефекта на чесъна.

Гъби

Предварителните изследвания показват, че полифенолите в гъбите работят по-бързо от всяко друго съединение, за да противодействат на въздействието на чесъна върху дишането.

Плодове

Естествените ензими в плодове като ябълки, ананас и киви разграждат серните съединения на чесъна.

Езикът

Много миризливи бактерии могат да се натрупат в горната и долната страна на езика, а повечето хора пропускат тази област, когато си мият зъбите. За да се отървем от чесновия дъх, е хубаво да използваме четка и добре да изтъркаме езика си.

Вода

Най-простият начин пък е да пием вода. Тя отмива всяко малко парченце чесън, което се загнездило между зъбите ни или върху езика. Препоръчително е да се жабурим за известно време, за да има по-добър ефект.

Лимон

Киселината от лимоните неутрализира алининазата - причиняващ миризма ензим, който се отделя най-вече от натрошения чесън.

Конец за зъби

Това ще помогне да извадим всякакви миризливи частици чесън, заседнали между зъбите.

Вода за уста

Един от най-ефективните начини за неутрализиране на съдържащите сяра съединения в чесъна е да се използва вода за уста, в която има хлорен диоксид или цинк.

Дъвка

След всяко ядене на чесън, е хубаво да поупражняваме челюстта си с някоя ментова дъвка, за да се отървем от миризмата. Според Reader's Digest това не само ще ни остави усещане за свеж аромат, но и ще стимулира производството на слюнка, което помага да се отмият бактериите и храната в устата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама