​НАСА показа панорамно видео от Марс

11:20, 11 фев 19 / Любопитно 25 1684 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската космическа агенция (НАСА) огласи панорамно видео от Марс, направено на червената планета от марсохода "Curiosity", съобщи агенцията на официалния си сайт.

Марсоходът се е спуснал от хребета Вера Рубин, намиращ се в планината Еолид, след повече от година престой там. Преди да се премести, машината направила панорамен видеозапис на района на 360 градуса. Следващата година "Curiosity" ще посвети на изследването на отлаганията на глина в района. НАСА е подготвила видеото от материала, получен от марсохода на 19-ти декември.

"Curiosity" кацна на Червената планета през 2012 г. в района на кратера Гейл, където са ясно видими слоевете на марсианската почва, които разкриват геологическата история на планетата.

Основното в мисията на "Curiosity" е извършването на детайлни геологически и геохимически изследвания, проучване на атмосферата и климата на планетата, търсене на вода или следи от нейното присъствие. Тези данни ще помогнат да се определи дали Марс някога е бил пригоден за живот и има ли на планетата места, където днес са пригодни за живот.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама