Има храни, които без проблем можем да ядем след изтичането на срока на годност, вижте ги

17:00, 11 фев 19 25 1309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всеки от нас знае, че когато изтече срокът на годност на дадена стока, тя вече не става за употреба. Това правило важи още повече за хранителните продукти.

Те не само че губят хранителната си стойност, сменят вкуса, цвета и мириса си, но може да бъдат опасни и за здравето ни. Така че най-правилното действие, което може да направите, ако се съмнявате, че някоя храна е развалена, е да я изхвърлите на боклука.

В същото време обаче, има храни, които могат да се консумират, дори и на опаковката им да пише, че срокът е изтекъл. Предлагаме ви да се запознаете с част от тях:

Зърнени култури. Зърнените храни могат да бъдат изгубят част от мириса и вкуса си, но със сигурност стават за ядене дори шест месеца след изтичане на срока на годност. Просто ги затворете плътно. Подобна е ситуацията със паста, ядки и т.н. Ако ги съхранявате без да сте отваряли опаковката, те може да издържат доста дълго време. След отваряне пък може да се съхраняват в добре затворени контейнери.

Чипс. Чипсът може да загуби хранителните си качества, но след изтичане на срока на годност той със сигурност може да бъде изяден. Номерът е, че трябва да се подгрее във фурната (за много кратко), за да се възстанови вкусът. Същото се отнася и за бисквитите.

Газирани напитки. Въпреки че не се препоръчва, ако някога решите да ги пиете, имайте предвид, че можете да го направите в период от 4 до 6 месеца след срока на годност.

Масло. При млечните продукти е нормално да бъдете внимателни, но маслото може да се замразява и съхранява дълго след изтичане на срока на годност. Ако видите, че краят на срока на годност е близо, просто го замразете докато дойде време за употреба. След това го размразете и използвайте веднага.

Шоколад. Шоколадът може да издържи доста дълго. Могат да се появят бели петна по него след изтичане на крайния срок. Въпреки това той е безопасен да се яде.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама