Вземат мерки за опасно кръстовище в Русе

16:10, 11 фев 19 25 1186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кръстовището на изхода на Русе в посока Варна, при магазин Джъмбо, представлява проблем, защото интензивността на движение е голяма, позволява висока скорост и има регистрирани множество катастрофи, при които има и един загинал. Това е заключението на всички, които са ангажирани със стопанисването на пътя.

По инициатива на Русенската окръжна прокуратура днес на проблемния участък се състоя междуведомствена среща, на която присъстваха представители на прокуратурата, областна и общинска управи, полицията, областно пътно управление. Справка, направена от прокуратурата, показва, че за периода от 2014 до 2018 година на това място има регистрирани 51 катастрофи с 26 ранени и един загинал.  Ангажираните институции набелязаха краткосрочни и дългосрочни мерки за справяне с проблема.
 
Краткосрочните включват промени в хоризонталната и вертикалната маркировка, поставяне на шумна маркировка, ограничаване на скоростта, засилване на полицейския контрол. Изключен беше варианта за поставяне на светофарна уредба, защото натовареността на движението е различна през денонощието, и тъй като по направлението от Варна към Русе водачите излизат от завой и при натрупване на автомобили, може да доведе до катастрофи. Вариантът с път на две нива също беше отхвърлен, защото той е по-скъп и е финансово необоснован предвид магистралата за Търново, която ще минава оттам.
 
Дългосрочното решение предвижда изграждане на кръгово кръстовище.
 
Според окръжния прокурор Георги Георгиев краткосрочните мерки биха могли да се изпълнят в рамките на 2 месеца.
 
Статистиката показва, че за 2018 година през месец август  в посока Русе- Варна са преминали 17 240 автомобила, а в обратна посока 12 107. През януари за Варна са преминали 10 600 автомобила, а за Русе – 6000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама