Италия официално поиска от Франция да ѝ предаде бивш ляв екстремист

16:05, 12 фев 19 / Свят 25 984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италия официално поиска от Франция да екстрадира бивш ляв екстремист, за който се смята, че е бил активен по време на т.нар. "Оловни години", предаде Ройтерс, като се позова на френското министерство на правосъдието.

Миналия месец италианският вицепремиер Матео Салвини прикани френския президент Еманюел Макрон да екстрадира леви партизани, които се укриват във Франция от десетилетия, за да не лежат в затвора в Италия. Стотици души са убити в бомбени атентати, убийства и улични престрелки между враждуващи крайнодесни и крайнолеви екстремистки фракции през "Оловните години", период на социален и политически хаос от края на 60-те до началото на 80-те години. "Към днешна дата френското и италианското правосъдно министерство обсъждат 15 случая", каза говорител на френското министерство на правосъдието. Той добави, че миналата седмица Италия е изпратила официална молба за екстрадиция за един екстремист. Говорителят каза, че в близките дни очаква втора молба и че утре ще има заседание за обсъждане на исканията на Италия, но не се очаква тогава да бъде взето решение.

Според римския в. "Република" във Франция живеят девет италиански бегълци левичари, в това число трима осъдени за участие в отвличането на бившия италиански премиер Алдо Моро през 1978 г. В средата на 80-те години на миналия век бившият френски президент Франсоа Митеран установи политика, станала известна като"доктрината Митеран", която защитава екстремистите от екстрадиция, защото по думите на Митеран италианската съдебна система е предубедена срещу тях. Доктрината е изоставена в началото на 21 век.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама