Светият синод отказа да призива да канонизира Васил Левски заради убийство на дете

11:15, 13 фев 19 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на България" (НФСБ) призова Светия Синод на Българската православна да канонизира Васил Левски. От формацията настояват и за лична среща с патриарх Неофит. Призивът е подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията на Левски.

“Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че неволно е убил дете", коментира пред “Труд" отец Николай, който отговаря за връзките с обществеността в Светия синод. Въпросът е поставян поне пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации.

През 1996 г. комисията по канонизация към алтернативния синод извършва канонизира Левски. Актът не е признат от владиците в Светия синод. На 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията му. В същия ден иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий бе насечена и изгорена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама