Пристрастени ли сме към социалните мрежи?

13:10, 16 фев 19 25 1435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според мобилно приложение, което следи времето прекарано пред дисплея на телефона, човек прекарва около 4 часа на ден с телефон в ръка.

Това е една четвърт от времето в будно състояние и по-голямата част от него е посветена на приложения за социални мрежи – фейсбук, туитър, инстаграм, или игри.

Специалисти в областта твърдят, че социалните медии променят отношенията на отделния човек към обществото, пише puls. Какво всъщност кара хората да влизат отново и отново в тях?

Кламат Палихапития, бивш вицепрезидент на Фейсбук, заявява, че не позволява на децата си да използват социални медии. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук казва, че има неща, които не позволява на племенниците си и едно от тях е използването на социални медии.

Допаминов ефект. Социалните мрежи предлагат много изкушаващи за нас неща – видеоклипове, реклами на храна, дрехи, фитнес уреди и какво ли още не. Много от тези завладяващи вниманието трикове се възползват от допаминовата система в мозъка ни.

Допаминът е невротрансмитер, който е в основата на всичките ни навици. Допаминът е начинът, по който мозъкът ни си записва, че нещо си струва да бъде направено или видяно.

Допамин се освобождава в мозъка, когато правим нещо приятно – при хранене, по време на секс. Но допаминовата система не може да направи разлика между полезните навици като храненето и разрушителните като пушенето, употребата на наркотици или прекаляването със социалните мрежи.

Когато допаминът се освобождава като реакция на неправилен стимул, той може да засили навика до толкова, че да го превърне в пристрастяване. Въпросът дали можем да се пристрастим към телефона си като към алкохол или наркотици, е противоречив.

Но е ясно, че допаминовата система е замесена и при двата случая. Всеки път, когато проверим профила си и видим, че някой е харесал снимката ни, мозъкът отделя допамин, който му казва, че проверката на профила ни си струва да бъде направена пак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама