Мобилно приложение позволява на мъжете в Саудитска Арабия да следят жените си

18:40, 13 фев 19 / Свят 25 903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Apple" и "Google" са обвинени в подпомагането „налагане на половото разделение" в Саудитска Арабия, предлагайки приложение, което позволява на мъжете да проследяват жените си и да им попречат да напуснат страната, съобщава Business Insider. 

Едновременно “Google Play” и „iTunes” са хост на „Absher” - правителствена мрежова услуга, която позволява на мъжете да посочват кога и как жените могат пресичат саудитската граница. Мъжете също получават есемес обновления, близки до реално време, кога точно пътуват представителите на нежния пол.  

От Buisiness insider уточняват, че са поискали коментар от „Apple” и „Google”, но нито едната от двете компании не е отговорила.  

Откакто историята е публикувана „Хюман Райтс Уоч” и „Амнести Интернешънъл” са изразили загриженост относно ролята на „Google" и „Apple" в хостването на приложението, което е инсталирано на мобилни устройства повече от 1 милион пъти.

„Apple" и „Google" имат правила срещу приложения, които спомагат заплахите и тормоза”, казват от "Хюман Райтс Уотч" пред Business Insider. 

„Подобни приложения могат да доведат до нарушаване на човешките права, включително дискриминация срещу жените”, добавят те.

Според „Амнести Интернешънъл” тези есемеси обновления са „още един пример как правителството на Саудитска Арабия е произвело инструменти, с които да ограничава свободите на жените”. Те призоваха „Apple" и „Google" да приемат, че приложението се използва за нараняване на жените и настояха за промени това да спре в бъдеще.

Ясмин Мохамед, бивша мюсюлманка и отявлен критик на Саудитска Арабия, сподели пред Insider, че компаниите „подпомагат архаичното женомразство” и помагат на саудитското правителство да наложи „полово раздалание”. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама