ЕК иска Рияд в черен списък за пране на пари

15:30, 13 фев 19 / Свят 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия предложи в сряда седем държави, включително Саудитска Арабия, да се добавят към черния списък на ЕС на правителства за пране на пари, които правят твърде малко, за да осуети финансирането на тероризма и организираната престъпност, съобщи БГНЕС.

Предложението сега трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и 28-те държави-членки, с противопоставяне на Франция и Великобритания срещу новия списък.

Включването в списъка не води до санкции, но задължава европейските банки да прилагат по-строг контрол върху сделките с клиенти и институции в тези страни.

Добавянето на Саудитска Арабия идва на фона на напрежението между Рияд и европейските столици, подсилено от убийството миналата година на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул.

“Въведохме най-високите стандарти в света в борбата срещу прането на пари”, заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.

“Но трябва да гарантираме, че мръсните пари от други страни не се озовават в нашата финансова система”, каза тя на пресконференция в пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

“Мръсните пари са движещата сила на организираната престъпност и тероризма”, продължи Юрова, призовавайки страните в списъка “бързо да отстранят недостатъците си”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама