Габрово, Гълъбово и Свиленград ще укрепват язовири по ОПОС

15:45, 13 фев 19 25 1611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори с общините Габрово, Гълъбово и Свиленград за превенция и управление на риска от наводнения на язовирите „Синкевица“, „Хайдушко кладенче“ и „Келанджика“. Проектите ще се изпълняват по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Проектът на община Габрово предвижда рехабилитация на язовир „Синкевица“ и съоръженията към него, така че язовирът да изпълнява функциите си на регулиращо съоръжение. С изпълнението на договора ще се подобри техническото състояние на критичната инфраструктура и ще се повиши готовността за реакция при наводнения.

С подписването на договора с община Гълъбово се дава началото на дейностите по възстановяване и укрепване на язовирната стена на язовир „Хайдушко кладенче“ и съоръженията по нея. Язовирът е разположен в землището на община Гълъбово и подобряването на техническото и експлоатационно състояние на стената е от изключителна важност.

Проектът на община Свиленград е за превенция и управление на риска от наводнения на населените места по поречието на реките Левченска и Марица, опазване живота на хората и защита на стратегически инфраструктурни обекти като Автомагистрала „Марица“ и ГКПП „Капитан Андреево“. Тази цел ще бъде постигната при изпълнението на мерки за изграждането на оповестителна система на територията на община Свиленград като част от Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

С изпълнението на трите проекта близо 61 000 жители ще се ползват от мерките за защита от наводнения. Общият размер на инвестицията по трите договора е 2,35 млн. лв., осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама