Каракачанов: Трябва да се страхуваме от прекратяване на договора за ракетите със среден обсег

14:45, 14 фев 19 / Политика 25 1043 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможното прекратяване на договора между Москва и Вашингтон за ракетите със среден обсег в Европа е заплаха за сигурността на континента. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в Брюксел, където участва в заседанието на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, съобщава БТА. Общото становище е, че в следващите шест месеца трябва да се търси активен диалог с Русия с цел връщането й към спазване на договора. 

"Имаше най-различни мнения. Това е проблем за сигурността на цяла Европа. Отговорът на въпроса, дали трябва да се страхуваме, е да, трябва", добави той.

Вицепремиерът изрази очакването нашата страна да успее дори предсрочно да постигне целта за отбранителни разходи, равни на 2% от БВП до 2024 година.

"България миналата година представи план за увеличение на разходите за отбрана и върви по графика. Планът предвижда 2024 г. да стигнем до тези 2%, но смятам, че това ще се случи година или повече по-рано", каза той.

Каракачанов отбеляза, че първата двустранна среща на македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска в НАТО е била с българската делегация. Шекеринска, която вчера за пръв път участва като наблюдател на заседание на министрите от пакта, е благодарила за помощта и съдействието на нашата страна. В отговор на въпрос вицепремиерът изрази очакването Народното събрание да утвърди по най-бързия начин протокола за присъединяването на Северна Македония към Алианса. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов потвърди готовността си да напусне правителството, ако не се реши въпросът с ромите.

"Какъв е смисълът да стоиш в едно управление, в което такъв важен въпрос не се решава. Всяка държава от ЕС е намерила механизми, доста по-строги от тези, които предлагам, да се контролират тези процеси", попита той.

"В някои държави директно се отнемат децата от семействата, ако семействата не се грижат да ги изпращат редовно на училище и да ги възпитават. Дезинтеграцията сред част от това население застрашава България. Крайно време е някой да хване бика за рогата. Концепцията е важна, защото повече не може да продължава така в България. Ако питате обикновен българин, кои са трите най-големи въпроса за решаване, това ще бъде един от трите. Част от това население не желае да разбере, че освен права, има и задължения. Има роми съвсем нормални хора - живеят, спазват законите, работят, учат", добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама