Предизборната агитация - само на български

16:05, 14 фев 19 / Политика 25 229 Topnovini
1

Предизборната агитация ще продължи да се води единствено на български език, решиха депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс.

Предложението на ДПС да се въведе възможност предизборната кампания да се води и на друг език, но с осигурен превод на българския, не срещна одобрението на парламентарното мнозинство. От Движението го аргументираха с резолюция на Европейския парламент от 24 март 2009 г., отнасяща се до многоезичието като преимущество за Европа и обща отговорност на всички страни-членки на общността.

„Ние от ДПС считаме, че с основното човешко право за агитация на майчин език по време на предизборна кампания и колегите от ГЕРБ, и от БСП разбира се, биха могли да разяснят и да представят своите предизборни програми и приоритети, с които се явяват на избори“, подчерта депутатът Севим Али.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ пък се позова на Конституцията и по-конкретно на нейния чл. 3. Там се казва, че българският език е официален в България, но според Карадайъ той не е единственият. По предложенията нямаше други изказвания и то бе отхвърлено с едва 26 гласа в негова подкрепа.

Депутатите гласуваха още всяка една парламентарно представена партия да има поне един свой член в ЦИК, РИК и ОИК.

Депутатите записаха в кодекса, че когато Върховният административен съд /ВАС/ върне решение на ЦИК за ново обсъждане, комисията постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от членовете й, вместо с мнозинство от две трети.

С друг текст депутатите записаха, че при назначаването на членовете на изборните комисии се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани