Няма опасност за живота на петте деца с морбили

15:00, 15 фев 19 25 1163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Няма опасност за живота на петте деца с морбили, които бяха докарани от Разлог в софийската университетска болница „Св. Анна”, каза началникът на инфекциозното отделение на лечебното заведение д-р Петър Петров, цитиран от БГНЕС.

„Децата са в средно-тежко състояние. То се утежнява от факта, че те са с различни придружаващи заболявания – пиелонефрит, пневмонии, бронхити и фактически заболяването започва от болницата в Разлог.

Вътреболнична инфекция е довела до епидемичния взрив в болницата. Отделението е затворено. Децата, които се лекуват вътре, са под карантина.

Те са неимунизирани, което е причината морбилната инфекция да се развие толкова бързо. Там са се заразили 18 от всички 21 болни – те са били на лечение в болницата по друг повод. Пет деца бяха докарани в столичната болница „Св. Анна”. Няма пряка опасност за живота им.

Децата са на възраст от 4 месеца до 6 години, а ваксината се поставя на 13-месечна възраст.

„Имунизираните деца, не че не могат да се разболеят, но шансът е много по-малък и заболяването ще премине много леко, може дори да не го усетим”, поясни още д-р Петров.

Началникът на отделението коментира, че децата ще останат по-дълго от обичайното време, заради придружаващите заболявания и заради това, че те не лекуват само морбилната инфекция. Докторът добави, че към този момент няма опасност от възникване на епидемия в страна.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама