Предотвратиха терористично нападение на ИДИЛ в Северна Македония

09:10, 16 фев 19 / Свят 25 829 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Република Северна Македония е било осуетено терористично нападение, планирано от привърженици на групировката "Ислямска държава", съобщи вътрешното министерство, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Сигналът е получен от посолството на САЩ.

Вътрешното министерство на страната предприе оперативни мерки и са претърсени помещения в редица населени места, като са конфискувани предмети и устройства, които биха могли да се използват за нападение. Операцията е продължила над 5 часа в повечето градове на страната, заловено е и голямо количество боеприпаси. 

В акцията са арестувани 20 членове на ИДИЛ. 

Посолството на САЩ в Скопие издаде предупреждение към пътуващите в Северна Македония американци: 

„Наблюдава се повишен риск от терористични атаки в Северна Македония, вдъхновени от екстремистка идеология. Терористичните организации и лица, вдъхновени от екстремистка идеология, възнамеряват да атакуват цивилни граждани, включително американски граждани в чужбина. Терористите все повече използват по-малко сложни методи за нападения срещу групи от хора на обществени места, включително използване на пистолети, превозни средства и остри предмети”

По официални данни към края на 2016 г. около 150 македонски граждани са се присъединили към ислямистите в Ирак и Сирия. Повечето от тях са вербувани сред албанското мюсюлманско малцинство, което съставлява около една четвърт от населението на страната, отбелязва АФП.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама