Започват да проверяват сергии за нерегламентирана продажба на мартеници

10:30, 16 фев 19 25 1508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичният инспекторат започна проверки на търговците на мартеници. Следи се дали имат разрешителни и дали са спазили квадратурата, за която са платили. Всеки район на София определя допълнителни места за продажба на мартеници, картички и валентинки от 9-ти февруари до 9-ти март.

Над 13 търговци вече са съставени актове, защото са започнали с продажбите няколко дни преди обявената дата. В зависимост от района, наемите за търговска площ на открито варират между 4,50 лв. за квадратен метър на ден за идеалния център - до 1,8 лв. за крайните квартали. Разрешителните се издават от кметовете на районите.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Статистиката показва, че с всяка изминала година търговците стават все по-културни и все по-законни. От столичния инспекторат не крият, че екипите им са много натоварени и инспекторите не винаги успяват да правят проверки за незаконна улична търговия. 

Чулев допълва: Ние контролираме 9 наредби, занимаваме с над 50 договора на СО, за които извършваме контрола, не е само дейността контрола в дейността на търговците на открито. При проверките за разрешителни често се налага да присъства и полицията, защото нередовните търговци обиждат инспекторите, агресивни са и дори се стига до гонки. За да избегнат подобни напрегнати ситуации, от инспектората използват и подставени лица.

Янислав Чулев разкрива и как се извършва проверката на дейността: Отива съответният инспектор, който не си личи, че е инспектор и той си купува нещо и тогава ние се появяваме, защото тогава самият търговец е ангажиран да вземе парите и да си даде стоката, той не може тогава да избяга от мястото, от където извършва търговията и пристъпваме към стандартната дейност. Изрядните търговци нямат причина да бягат. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама