Русия иска дългосрочни български туристически визи

15:31, 16 фев 19 25 1196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спадът на туристическите резервации в България от руски туристи се дължи на трудности при издаването на визи, смята руският посланик Анатолий Макаров, цитиран от БНТ.

Анатолий Макаров, посланик на Русия в България: Голяма пречка за руснаците е не толкова допълнителните плащания, а липсата на множество туристически визи.

На форум на Българо-руската търговско-промишлена палата той посочи, че други европейски страни отдавна издават дългосрочни визи. През 2018-а година България е посетена от  512 000 руски туристи, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. „Руските са не прости туристи, а чакани туристи, които вече повече от 30 години посещават страната ни“, посочи Георгиева.

Туроператорите са обезпокоителни за 25% спад в ранните резервации от Русия за предстоящия туристически сезон.

Отливът на руски туристи е икономическа конюнктура, която е наблюдавана и друг път, коментира Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата.

За последните три години броят на туристите се е увеличил с над 1/3, отчита Министерството на туризма. Приходите от чуждестранен туризъм за януари-ноември 2018-а година са 7,2 милиарда лева, 6,6% ръст спрямо същия период на 2017-а година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама