Проф. Пантев представя книга за Гоце Делчев в Столична библиотека

15:40, 18 фев 19 / Култура 25 595 Шрифт:
Topnovini

Този месец се навършват 147 години от рождението на българския национален герой Гоце Делчев – един от най-значимите ни революционери, дали живота си за освобождението на Македония и Одринска Тракия, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

По този повод Библиотеката на София представя книгата „Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Eфрем Каранфилов, Тончо Жечев“ – изтъкнати публицисти и литератори.
Изданието отразява гледните точки на няколко поколения наши сънародници за бележития български революционер. Книгата съдържа интересни факти за дълбоката връзка на Гоце Делчев и неговия близък приятел и пръв следосвобожденски кмет на Неврокоп Пейо Яворов, както и любовта им към поробената част от България и приноса им за нейното освобождение. В нея любознателният читател ще намери и много автентични снимки.

Изданието е сборник от изследвания за живота и делото на Гоце Делчев и биографични факти за него, писани през миналия век. Изследователите и авторите на материалите са авторитети от различни поколения и представят личността на войводата, като приносният момент на книгата е събирането едно място на техните позиции и убеждения.
Сборникът е издаден по инициатива и със съдействието на община Гоце Делчев и ще бъде представен от проф. Андрей Пантев с участието на съставителите: Любен Генов – дългогодишен журналист и главен редактор на „Поглед”, „Труд”, и „Отечествен фронт” и Владислав Симеонов – журналист и издател

Представянето на книгата ще се състои на 21.02.2019 г., 17:00 ч., Мраморно фоайе, ет. I на Столична библиотека.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама