Ето защо усмихнатите хора ни привличат

14:20, 18 фев 19 / Любопитно 25 1097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чували сме, че усмивката отваря много врати. Всъщност усмивката е свързана с привлекателността на човека.

В едно проучване, направено през 2013 г., изследователите показали на участниците в анкетата лица с различни изражения, като помолили анкетираните да изберат най-атрактивните лица от тези, които виждат. В крайна сметка, изследователите открили, че привлекателността на дадено лице е свързана с "интензивността на усмивка".

Освен това, щастливо лице "може дори да компенсира относителната непривлекателност". Изследване, направено още през 1982 г., показва същите резултати, като това през 2013-а, а именно - усмихнатите лица са по-привлекателни от тези, които не се усмихват.

Мариан Лафранс, която е психолог, открила нещо интересно, докато провела свое изследване. "Открих, че в некролозите хората често споменават усмивката на човека, когато са загубили", каза тя. Макар да изглежда странно да се говори за усмивката на някого, който е починал, то Мариан казва, че това доказва, че "усмивката е един от начините да се свържем с други хора".

Британският учен Марк Меху, заедно със своя екип, открили, че хората са склонни да раздават истински усмивки в опит да "надеждно рекламират алтруистични намерения". Самият алтруизъм също се счита за примамливо качество.

Оказа се, че това е важен фактор за много жени при избора на дългосрочен партньор. Изследване от 2016 г. показа, че „ако бъдат алтруистични хората с по-ниска привлекателност са по-желани”, когато става въпрос за дългосрочни взаимоотношения. Мъжете, които не са от най-привлекателните мачовци, но за сметка на това са алтруистични са оценени като по-желани от тези, които не са алтруистични.

Ето и една интересна история. Жена, която е претърпяла трансплантация на лице, след като е била атакувана от шимпанзе, възстановила способността си да се усмихва. "Тази жена ще бъде сляпа до края на живота си, но е забележително, че тя е в състояние да се усмихва", споделя още Лафранс. Усмивката може да бъде успокоителна и също така полезна в отношенията.

Роналд Риджо, който е професор по лидерство и организационна психология в колеж в Калифорния, твърди, че "всеки път, когато се усмихнете на някого, то това активира хората да върнат услугата". Професорът обяснява това така: "Вие създавате симбиотична връзка, която позволява да активирате в мозъка си центровете за възнаграждение, освен това ви прави по-привлекателни и увеличавате шансовете да водите по-щастлив живот".

Според още едно проучване усмивката на мъжа може да е повод жените да харесат повече някой представител от силния пол. Според експертите жените следят повече "езика на тялото" отколкото вербалната комуникация. Обяснението е следното: "Ако видят усмивка на лицето на мъжа, тогава неговото отношения към тях им изглежда по-приятелско". 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама