Британските служби ще използват оборудване на "Хуауей" и занапред

16:00, 18 фев 19 / Свят 25 782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският Национален център за киберсигурност, който се занимава с киберразузнаване, смята, че е възможно да се ограничат рисковете, свързани с използването на оборудване за мрежи от пето поколение на китайския телекомуникационен гигант "Хуауей". Това съобщи Агенция "Франс прес", като се позова на информация на в. "Файненшъл таймс".

Според изданието, което се позовава на два информирани източника, службата за киберразузнаване смята, че има няколко начина за управление на рисковете, които представлява китайската компания при изграждане на 5G мрежи във Великобритания. В информацията не се навлиза в детайли какви са те. Изводите на киберразузнаването би трябвало да изиграят роля при взимането на решение от британското правителство през март или април дали да се използва оборудване на "Хуауей" в мрежите от пето поколение.

Изводите на британската служба са в противоречие с усилията на САЩ против развитието на "Хуауей" в западните страни, отбелязва Агенция "Франс прес". Вашингтон смята, че китайската компания може да има връзки с китайските разузнавателни служби. "Хуауей", един от най-големите световни доставчици на мобилно оборудване и мобилни услуги, отрича да има нещо общо с шпионаж.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън миналия декември изрази силно безпокойство от участието на китайския технологичен гигант в британската мрежа от пето поколение.

Във Великобритания най-големият мобилен оператор Би Ти обяви, че изтегля оборудването на "Хуауей" от мрежите си от трето и четвърто поколение. Неговият конкурент "Водафон" преустанови временно закупуването на оборудване на "Хуауей" за инфраструктурата си в Европа.

Миналата година няколко страни, сред които Австралия, Нова Зеландия и САЩ, забраниха на китайската компания да участва в изграждането на 5G мрежи. Европейски страни, Япония и Канада продължават да оценяват рисковете, свързани с използването на продукти на китайската марка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама