ЕНП остава най-голяма група в Европарламента, сочи проучване

14:15, 18 фев 19 / Свят 25 911 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Групата на Европейската народна партия отново ще има най-голям брой места в следващия Европейски парламент след изборите през май. Това сочи първата серия от прогнози това как ще изглежда следващата пленарна зала, която бе направена по поръчка на ЕП и обявена днес.

Проучването е осъществено при разчетени 705 места в Европарламента вместо настоящите 751. Причината за намаляването им е напускането на Великобритания на ЕС, която няма да има евродепутати след май. Според оповестените резултати ЕНП ще получи 183 места при 221 на миналите избори, групата на социалистите и демократите - 135 при 191 през 2014 година. Местата си увеличава Алиансът на либералите и демократите за Европа - 75 спрямо 67 на предишния вот. Голям е процентът на графа „други“, в които влиза и партията на френския президент Еманюел Макрон „Република, напред!“ - 58 места.

Местата си ще увеличи и крайната десница в лицето на партии като италианската „Лига“, „Алтернатива за Германия“, френския Национален сбор на Марин льо Пен.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама