Полша бойкотира срещата на Вишеградската четворка

16:15, 18 фев 19 / Свят 25 802 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варшава няма да участва в срещата на Вишеградската четворка в Израел заради спор с еврейската държава за ролята на Полша във Втората световна война, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.

Моравецки съобщи, че Варшава няма да изпрати делегация на форума в Ерусалим, след като израелският външен министър Израел Кац каза, че поляци "са сътрудничили" с нацистите и "са закърмени с антисемитизъм", предаде Асошиейтед прес. Моравецки беше заплашил да изтегли полската делегация от участие във форума, ако израелското правителство не осъди казаното за Холокоста от новия временен външен министър Кац. А още вчера полският премиер каза, че няма да замине за Израел, е ще изпрати външния министър. Причината бе изказване на Нетаняху миналата седмица за полското сътрудничество с нацистите.

Срещата на страните от Вишеградската група е отменена, след отказа на Полша да участва, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от чешката агенция ЧТК и Ройтерс.

Бабиш каза, че вместо това ще има двустранни срещи, а срещата на върха може да бъде насрочена за втората половина на годината, посочва ЧТК.

Премиерите на страните от Вишеградската четворка трябваше да участват в двудневна среща в Израел, но полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви, че Варшава няма да участва заради спор с еврейската държава за ролята на Полша във Втората световна война.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама