ЕС обмисля нови санкции заради кризата в Украйна

17:55, 18 фев 19 / Свят 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз обмисля нови персонални санкции срещу руски граждани заради кризата в Украйна. Това потвърди днес върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини след заседание на министрите на външните работи от ЕС в Брюксел, предаде БНТ.

Според Могерини няма деескалация на напрежението между Украйна и Русия и затова в държавите от ЕС има политическа съгласие за налагането на пакет от нови санкции. Подробностите ще бъдат обявени през следващите дни.

Санкциите ще бъдат персонални и ще бъдат наложени на няколко руски граждани, свързани с инцидентите в Азовско море през ноември миналата година, когато руската брегова охрана задържа три украински кораба и арестува екипажите им.

На руснаците ще бъде забранено да влизат на територията на ЕС и авоарите им в Европа ще бъдат замразени.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. ЕС наложи санкции на 164 руснаци и украинци, сред които няколко приближени на руския президент Владимир Путин.

Министрите на външните работи от ЕС обсъдиха днес и ситуацията във Венецуела. Техническа мисия от Брюксел заминава тази седмица за Каракас в опит да посредничи за решаване на конфликта.

Същевременно евродепутати от Европейската народна партия, които не бяха допуснати миналата седмица в страната, призоваха днес Могерини да прекрати контактите си с правителството на Николас Мадуро. Евродепутатите поискаха и санкции срещу венецуелски политици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама