Стотици хиляди левове потъват в разрушено училище

10:30, 19 фев 19 25 1466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици хиляди левове от държавния бюджет се харчат за ремонт на изоставено училище, но ремонтът е само на хартия. Училище - призрак в търговищко село се разграбва и руши от години. От бюджета на образователното министерство всеки месец обаче се отделя субсидия за охраната и ремонта му, разказа Нова телевизия.

Помощното училище в село Давидово е затворило врати през 2009 година. Преместено е в Търговище. От сградите в селото днес  са останали само счупени прозорци, паднала ограда и следи от кражби. От образователното министерство обаче продължават всяка година да отпускат хиляди за поддръжката му. 

По документи са вложени 28 000 лева  в училището само през 2018-та. Сумата отпускана от министерството за последните 10 години надхвърля 180 000 лева. „Аз съм от 3 месеца тук, ако преди това нещо е правено… Печки, кюнци, всичко е изчезнало, който каквото е могъл - е взел. Само решетките сложиха, даже няма и стъкла”, казва охранителят Пламен Петров.

В сградите няма ток, вода, нито отопление. Пламен е в една от стоите, защото има комин. Сглобил си печката сам. Работи откакто има решетки. „Ако разберат, че няма охрана, с кон, с магаре, ще вържат, ще изтеглят решетките, ще ги изтеглят, няма да остане ни една решетка”, казва още Петров.

В сградите няма ток, вода, нито отопление. Пламен е в една от стаите, защото има комин. Сглобил си печката сам. Работи откакто има решетки. „Ако разберат, че няма охрана, с кон, с магаре, ще вържат, ще изтеглят решетките, ще ги изтеглят, няма да остане ни една решетка”, казва още Петров.

В полицията официално има подадени 2 сигнала за кражби. През 2014 – за настолна бормашина, а през 2015 за влизане с взлом и кражба на машини за поддръжка. Извършителите и до днес не са разкрити.

„Аз като кмет поех инициативата да стана и пазач и всичко. В един момент аз вдигнах ръце - който каквото искаше си вземаше. Те в момента започнаха да го пазят, ама какво пазят ми е много интересно. Сложиха решетки, но за какво?”, коментира кметът на с.Давидово Сергей Петров.

Сигналът за разграбването на бившето училище стигнал до синдикатите. Те пък информирали Министерството на образованието. „Тези пари да се потърсят за какво са отишли, защото явно не са отишли за ремонт тук на място”, казва Васил Николов, председател на КТ Подкрепа – Търговище.

Според директорката на училището, проблемът идва от това, че бюджетът не идва наведнъж, а месец за месец. Така парите отишли за други нужди. „Може и да съм грешна, признавам вина, но ако имам 6 хиляди лева за газ януари месец и имам отпуснати 15 хиляди лева, дали аз ще ги вложа тези хиляда лева в пустееща сграда, за да закърпя оградата, или ще си платя газта на децата?”, казва директорът на ЦСОП – Търговище Йорданка Маринкова.

С тях уж се плащало и за охраната. Поне по договор. „Сградата е там, цяла е и не е паднала. Това е нещото което съм успяла да направя. Все още не са изнесли сградата”, казва още тя.

От образователното министерство отговориха писмено, че тези пари не са целеви. Това означава, че не се отчита отделно как се харчат.  

„Мога да ги харча за всичко”, казва още Йорданка Маринкова.

Регионалното образователно управление в Търговище са направили проверка как се поддържа сградата в селото. „При така извършената проверка се установи, че не са представени документи, удостоверяващи извършването на разходи за охрана и стопанисване на закритото училище”, заяви Елка Станчева - директор на РУО - Търговище.

Изоставени в сградата са книги, учебници, както и информация за ученици и оценки събирана през годините в дневниците. По закон дневниците трябва да се съхраняват 5 години. След това се унищожават. В сградата обаче има захвърлени дневници от далечната 1996 година.

Не е отчетено и това, че вратите на една от сградите в училището са заварени, а при липса на вода и ток – това е предпоставка за инциденти. През 2018г. ръководството на училището е проверявано от Икономическа полиция за безстопанственост. Не е образувано досъдебно производство, защото няма доказателства за злоупотреба.

От министерството отказаха да кажат и какъв бюджет се отпуска годишно за ремонти на закрити училища. Наша справка обаче показва, че за 2018г. - 24 училища са получили 741 хиляди лева. Колко от тях се ремонтират само на хартия, не става ясно. Защото никой не изисква отчет как се харчат парите за поддръжка на бившите училища.

Така, докато училището се руши въпреки отпуснатите за него средства, бюджетът и за тази година вече е готов. През 2019г. за поддръжката на тази сграда ще бъдат вложени нови 31 350 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама