Престоят в космоса е променил работата на гените на астронавта Скот Кели

18:30, 19 фев 19 / Любопитно 25 1286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едногодишният престой в космоса на Скот Кели е активирал прекомерно имунната му система и е променил дейността на някои от гените му в сравнение с брата му близнак, който остана на Земята. Учените не могат да кажат дали промените са за добро или лошо. Резултатите от уникалното изследване обаче повдигат нови въпроси с оглед на изпращането на хора до Марс, предава БТА.

Изследването на братята близнаци даде на специалистите възможност да проследят как се променя човешката биология, кои гени се включват и изключват в Космоса различно в сравнение със Земята.

Една от установените промени е, че имунната система на Скот Кели е била свръхактивирана.

„Сякаш тялото реагира на тази чужда среда по начин, както ако в него има загадъчен организъм“, каза генетикът Кристофър Мейсън от екипа. Лекарите търсят същите признаци и у други астронавти.

Откакто започна изследването на космоса, НАСА следи за ефекта му върху здравето на астронавтите, например загуба на костна маса, заради която са предвидени упражнения. Обикновено престоят в безтегловност е до шест месеца. Скот Кели обаче остана на Международната космическа станция рекордните за САЩ 340 дена.

„Никога не съм се чувствал съвсем нормално в космоса“, каза Кели, който е вече пенсионер. Той даде за пример обичайните проблеми със задържане на течности, главоболие, трудно концентриране и лошо храносмилане.

Паралелното изследване с брат му близнак - Марк Кели, който също е бивш астронавт, обаче даде нов поглед на молекулярно ниво.

Окончателните резултати от изследването още не са готови, но учените представиха някои от тях в края на миналата седмица на конференция на Американската асоциация за научен напредък.

Почти всичко се нормализирало малко след завръщането на Скот Кели на Земята през март 2016 г. Активираните гени, свързани с имунитета, обаче са останали „нащрек“ шест месеца.

Скот Кели тази седмица навършва 55 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама