Откриха оръдията на труда, използвани за изсичането на Стоунхендж

19:40, 20 фев 19 / Любопитно 25 964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски археолози откриха оръдията на труда, използвани за изсичането на първите оригинални каменни блокове в мегалитния праисторически комплекс Стоунхендж. При разкопки в древна каменоломна в югозападен Уелс бяха извадени 15 каменни клинове, използвани за изваждане на естествено формирани каменни колони от твърдата долна скална основа.

Открити са и подобия на каменни чукове, вероятно използвани за набиване на клиновете. В две от колоните са открити също знаци с формата на латинската буква V, които са били набелязани за изваждане, но това не е станало. Използваните оръдия на труда са от камъни, каквито не се намират в района на каменоломната. Учените са установили на базата на химически тестове, че първите блокове в Стоунхендж, т.нар. „блустоунс“, които са различни от издигнатите по-късно и по-известни днес по-големи блокове, са дошли от каменоломни в Уелс.

Откритието на инструментите вероятно отново ще разпали най-големия дебат за това как блоковете са били транспортирани в долината на Солсбъри. Вариантите са три - само по суша, по суша и по реки и по море, земя и реки. Загадка остава и въпросът защо строителите на Стоунхендж е трябвало да докарат блоковете от място на 280 километра, след като в близост също има добър каменен материал.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама