Косово подновява кандидатурата си за Интерпол

11:30, 21 фев 19 / Свят 25 878 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Косово поднови кандидатурата си за присъединяване към Международната организация на криминалната полиция (Интерпол), след като миналата година Сърбия блокира членството на най-младата държава на Балканите. Това съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express, цитирано от агенция "Фокус".

Министърът на вътрешните работи на Косово Екрем Мустафа потвърди пред изданието, че на 31 януари тази година Прищина е внесла молба за присъединяване към Интерпол. Все още не е ясно дали предложението ще бъде включено в дневния ред на Общото събрание на международната организация.

Мустафа поясни, че решението за повторно подаване на заявлението е взето от премиера Рамуш Харадинай и първия дипломат на Прищина Беджет Пацоли. Министърът на вътрешните работи изрази надежди, че Косово ще стане част от организацията през настоящата година. „Подадохме заявлението на 31 януари.

Службата на Интерпол потвърди получаването на предложението”, разкри Мустафа.
Косово обтегна отношенията със Сърбия, след като Белград лобира срещу влизането на Косово в Интерпол. За да противодейства на „агресивната“ кампания на Белград, Косово наложи 100-процентни мита за вноса на сръбски стоки, които остават в сила, въпреки международния натиск върху Прищина.

Решението за повторно кандидатстване за членство в Интерпол разтревожи сръбските власти, а първият дипломат на Белград Ивица Дачич нарече намерението на Прищина „самоубийствен ход".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама