Арестуваха бившия председател на парламента и министри в Северна Македония

11:45, 21 фев 19 / Свят 25 905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията на Северна Македония арестува бившия председател на парламента и двама министри от предишното правителство, твърдейки, че са свързани с насилственото нахлуване в народното събрание през 2017 г, съобщава "Радио свободна Европа".

Прокуратурата коментира, че предполагаемите действия представляват"терористичен заговор за подкопаване на конституционния ред и сигурност".

Арестувани са бившият председател на парламента Трайко Веляновски, бившият министър на образованието Спиро Ристовски и бившият транспортен министър Миле Янакиески, които са заподозрени в организирането на нахлуването в главната парламентарна зала от поддръжници на бившето националистическо правителство на 27 април 2017 г.

Веляновски е настоящ депутат и следователно има имунитет. Той е освободен часове след ареста му. Той отрича обвиненията в кратки коментари пред репортерите след освобождаването си. Телевизия А1 съобщава, че парламентът все още не е получил искане да бъде лишен от имунитет.

Нахлуването в парламента, включващо маскирани мъже, доведе донаранявания на десетки журналисти и депутати, включително опозиционния лидер на социалдемократите Зоран Заев, който сега е премиер.

Националистите бяха гневни заради искания на етническите албански партии, които преговаряха за сформиране на правителство със социалдемократите, включително превръщането на албанския в втори държавен език.

В изявление на прокурорите се твърди, че Веляновски, Ристовски и Янакиески са подготвили и изпълнили плана си в началото на 2017 г. с намерение да предотвратят мирното прехвърляне на властта.

"За тази цел те организираха и финансово подкрепиха масовите протести, първо пред Държавната избирателна комисия, а след това и протестите на движението "За Македония", което завърши с насилственото влизане в сградата на парламента", се казва в изявлението.

Най-малко 33-ма души първоначално са обвинени, но след амнистия от страна на правителството, броят на подложените на съдебен процес е намален на 15 души.

Според информацията и бившият премиер Никола Груевски е разследван по случая. Той е осъден за корупция, но избяга от страната и получи политическо убежище в Унгария.

Националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ на Груевски беше на власт от 2006 г. до юни 2017 г. Груевски бе премиер от 2006 до 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама