Букурещ разследва зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс

16:10, 21 фев 19 / Свят 25 844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния разследва първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс за фалшифициране на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщава в. „Адевърул“, цитиран от БТА и БНР.

Обвиненията във фалшификация са отправени от сайта „Светът на правосъдието“, основан от Ръзван Савалюк и Адина Ангелеску-Станку, които ежедневно коментират актуални проблеми по близката до управляващата коалиция телевизия Антена 3, отбелязва вестникът.

„Франс Тимерманс и главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар ще трябва да се явят в Отдела за разследване на престъпленията в правосъдието, за да се разпишат. Не само те, а и ръководителката на представителството на Европейската комисия в Румъния Анджела Кристя и европейският комисар за правосъдието Вера Йоурова“, заяви вчера изданието „Светът на правосъдието“.

В официално известие, изпратено до „Светът на правосъдието“ и подписано от прокурор Адина Флоря, се посочва, че е образувана преписка срещу Тимерманс, съобщава „Адевърул“ и припомня, че прокурор Флоря бе предложена три пъти от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер за поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Президентът Клаус Йоханис обаче отказва да я назначи.

На 30 януари 2019 г. изданието „Светът на правосъдието“ е подало сигнал срещу Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Анджела Кристя и Аугустин Лазар за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация във връзка с фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Изданието се позовава на чл.7 от Кодекса за професионална етика на журналистите, според който „журналистът носи гражданската отговорност да работи за установяването на правосъдие и социални права“.

В оплакването си „Светът на правосъдието“ твърди, че докладът за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка е съставен чрез изопачаване на факти и обстоятелства и чрез пропускане на данни и съществени обстоятелства в пряка връзка с целите на механизма. В жалбата се посочва още, че са били използвани престъпни техники за деформиране на реалността и истината за състоянието на съдебната система в Румъния, с цел използване на доклада срещу интересите на румънската държава.

Според жалбоподателите чрез действията на европейските представители е била засегната националната сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама