СДС: МОН, знаете ли, че в Конституцията няма трети пол?

15:10, 21 фев 19 / Политика 25 1554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От СДС изразиха несъгласие с провеждането на програмата "SELFIE" сред учениците, която тези дни разбуни духовете в България. По-рано днес министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че МОН може да се обърне към ЕК да прекрати програмата ако има обществено напрежение.

Вариантите за отговор на въпроса за пола в анкетата са 4 – „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата, съобщи министър Вълчев.

Ето и цялата позиция на СДС:

Програмата "SELFIE", разработена от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование и разпространена от МОН в 200 български училища, отново извади на дневен ред темата за „третия пол“. Странното появяване на отговор „Друго“, на въпрос за пола на учениците и учителите, попълващи анкетата, без да е съотносим със същността й, ни кара да зададем на МОН и министър Вълчев следните въпроси:

Познавате ли Конституцията и спазвате ли я като основен закон на Република България? Там ясно е постановено, че у нас има два пола – мъже и жени.
Ако спазвате основния закон, защо прилагате папагалски европейски директиви, без да се съобразявате с него? Ако не го спазвате, как изпълнявате функциите си в една от най-важните институции на държавата – образователното министерство?
Не се ли питате защо е нужно да се събира информация за сексуалната ориентация на подрастващите и за какво може да бъде използвана тя?
Не Ви ли хрумвало, че в тази възраст децата могат да дадат всякакви отговори, за да се пошегуват, без да се замислят, че тази информация се обработва и използва за определени цели
Не се ли притеснявате, че това е пореден опит за прокарване на идеята, че третият пол е нещо нормално, след неуспеха на Истанбулската конвенция у нас?

За нас е ясно, че не можете да дадете отговори на тези въпроси, защото, ако си ги бяхте задали предварително, нямаше да се стигне до този проблем.

Настояваме ресорният заместник-министър, допуснал да се стигне до това безобразие, да понесе своята отговорност и министър Вълчев да предприеме необходимите стъпки за това.

Като политическа сила, първа излязла с позиция срещу Истанбулската конвенция, отново апелираме към институциите и обществото, да не допускаме пълзящи опити за прокарването й през странични и задни входове.

Припомняме, че либерализмът е преди всичко икономическа категория и се свежда до по-малка намеса на държавата и по-малко опекунство над бизнеса. Не трябва да се спекулира с либералните идеи, за да се налагат неприсъщи за обществото ни теми за „третия пол“, „гей браковете“ и неестествени роли на мъжете и жените.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама