Лекари спасиха живота на мъж след инцидент с електрически трион

12:50, 22 фев 19 25 1057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

31-годишен мъж от Камено има шанс за нормален живот след намесата на съдови хирурзи и ортопеди от УМБАЛ „Дева Мария”, които го спасиха след тежък инцидент с електрически трион, съобщиха от лечебното заведение.

Пострадалият е докаран с много сериозна съчетана травма: ръката е прерязана до костта, разрязани са мускули, нерви и съдове, включително магистралната артерия и дълбоките вени, отговарящи за кръвоснабдяването на крайника.В подобни случаи смъртта настъпва за минута и половина – две, ако не бъде спряно кървенето.

Под ръководството на началника на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Борислав Денчев е сформиран екип от хирурзи и ортопеди, които започнали борбата за спасяването на живота и ръката на младия мъж.

„Първо се пристъпи към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна- ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко положение. Наложи се извършване на автовенозна интерпозиция,което на обикновен език означава байпас на ръката”, разказа доц. Денчев пред пресцентъра на болницата.

След като кървенето е овладяно, съдовите хирурзи взимат вена от крака на пациента и я присаждат в лявата ръка, като по този начин възстановяват артериалната циркулация. Взимането на вена от крака няма да доведе до никакви проблеми за самия крак, категорични са специалистите. Те успяват да възстановят и част от вените на ръката по  хирургично-реконструктивен способ.

Веднага след това ортопедите започват възстановяване на нервите, тъй като са засегнати два моторни и един сензорен нерв. Прави се пластика на важни мускули, пластика на повърхностните тъкани и накрая поставят ръката в гипсова шина.

След над 4-часовата интервенция ръката на мъжа е спасена, а прогнозите за пълно възстановяване са оптимистични. Пострадалият вече се възстановява у дома.

„Хубавата новина е, че пациентът има този шанс, защото само преди десет години крайници, получили такива травми, рядко оцеляваха”, коментираха специалистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама