Франция отпуска на Мали 85 милиона евро

17:45, 23 фев 19 / Свят 25 866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция отпусна днес на Мали нова финансова помощ в размер общо на 85 милиона евро и се ангажира в кратък срок да удвои своите усилия, съдействащи за развитието на тази страна от Сахел, изправена срещу джихадистката заплаха, предаде Франс прес.

Френската агенция за развитие "се очаква да удвои" своя принос за Мали "в близките години", обяви премиерът Едуар Филип на пресконференция. Съответните споразумения бяха подписани в Бамако на обща церемония с малийския му колега Сумейлу Бубейе Майга, предава БТА.

Трябва да водиш битки, за да спечелиш една война, но трябва също така да градиш мир и процъфтяване, заяви преди церемонията френският министър-председател. В края на деня се предвижда той да посети френски войски в Северно Мали, отбелязвайки символично значението на сигурността наред с развитието.

Средствата включват суверенен заем на стойност 50 милиона евро за подсигуряване с питейна вода на 5 града в Централно Мали с общо половин милион население. Отпуска се и помощ от 10 милиона евро за "спешни нужди" на малийското държавно съкровище, 10 милиона за модернизиране на държавните финанси и още 15 милиона за професионално обучение на 7500 местни жители.

Сигурността в Мали се влошава от 2012 г. насам, което е подронило допълнително бездруго слабите данъчни ресурси на страната, посочва АФП.

През последните 10 години Франция е отпуснала 700 милиона евро като помощи за развитието на Мали, сочат данни на премиерската канцелария. Париж засилва дейността си в помощ на страните от Сахел и годишното темпо на финансовата подкрепа нараства.

Днес бяха представени и няколко частни проекта, включително ангажимент за покупка на 3000 тона памук от страна на френския гигант в търговията на дребно "Карфур" - с цел "да се структурира производството на био памук в Мали", заел отново първото място сред производителите на континента.

По-рано днес Едуар Филип откри недалеч от Бамако голяма помпена станция на р. Нигер, която се очаква да захранва пречиствателни съоръжения, чийто срок за влизане в експлоатация ще настъпи в средата на годината. Обектът ще обслужва над едномилионното население на малийската столица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама