Продължават антиправителствените протести в Белград

09:45, 24 фев 19 / Свят 25 1157 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко хиляди души взеха участие в масиран анитправителствен протест в сръбската столица в събота вечер.

Участниците поискаха връщане на пенсиите, намалени в хода на икономическите реформи по искане на международни финансови организации. Демонстрантите поискаха и оставката на министъра на здравеопазването Златибор Лончар.

Антиправителствената проява бе добре организирана, последвана от автомобили със звуково усилвателно оборудване пред колоната, от които звучаха хитове на сръбски рок, както и традиционни балкански "протестни" песни. От време на време процесията спираше, аучастниците скандираха - „Вучич - крадец!“.

Протестите в Сърбия започнаха в началото на декември. Причината за тяхното поведение е нападението срещу лидера на опозиционната партия "Левица" Борислав Стефанович. Според опозицията властите са замесени в организацията на нападението. През януари опозиционният марш в Белград събра повече от 10 хиляди души. Акциите в различни градове на Сърбия се провеждат под общия лозунг "Един от пет милиона". Той се появява, след като Вучич обяви, че няма да се поддаде на демонстрантите, дори и да са били пет милиона.

Следващият протест е насрочен за 02.03 (събота).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама