Кои ежедневни навици увреждат гръбнака?

11:00, 03 мар 19 25 1619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако се тревожите за чести болки в гърба и не можете да откриете причина за тях, специалистите препоръчват да погледнете ежедневните си навици, защото в тях може да се крие проблемът, пише Zdrave.to.
Причината е, че ежедневните задължения и навици поставят гръб на сериозен риск. Вижте кои ежедневни привички неусетно разрушават опорно-двигателния апарат на съвременния човек и как да се справите с тях.

Чанта или раница на едно рамо
Този навик е присъщ на всички - и на жените, и на мъжете, и на децата. Дори не знаете, че бавно и агресивно съсипвате позата си и съсипвате гърба си! Неравномерното натоварване на раменния пояс води до неговото неправилно разположение на гърба и тялото, провокира болка, извива гръбнака.

Чудесна алтернатива на чантата е качествената раница. Носете я само на двете дръжки и не прекалено ниско, за да не натоварите раменете.

Неудобни обувки
Систематично ви боли гърбът и причината не е известна? Може да носите грешни обувки. Да, неудобните обувки могат да причинят ужасни болки в гърба! Ако краката са постоянно в принудително неудобно положение, обтегнати и деформирани от обувки, нищо добро не чака и гръбнака ви.

Ако е възможно, изоставете обувките този тип обувки, не злоупотребявайте с твърде високи токчета, сандали и джапанки. Ще трябва внимателно да избирате, за да намерите удобна обувка и идеален размер, които няма да ви бъдат нито големи, нито малки. Търсенето обаче си заслужава!

Заседнал начин на живот
Без край, седнали в неудобен офис стол или работещи прави - и двете са еднакво вредни за гръбначния стълб и здравето ви. Между другото, продължителното седене не само причинява системна болка в гърба, но и увеличава риска от нараняване при физическо натоварване.

Опитайте се да се движите повече по време на почивките, и ако ситуацията позволява това, направете специални упражнения за служители в офиса - това е отлична превенция на болки в гърба!

Йога и стречинг
Йогата е мощен инструмент в борбата срещу много болести. Бавни, приятни тренировки без внезапни движения и тежести, хем приятно, хем полезно - наслаждавайте се! Въпреки това, асаните, ако се изпълняват неправилно, имат значително натоварване на гръбначния стълб и могат да причинят значителни вреди на здравето.

Но ако никога не сте се занимавали с йога, тогава бъдете изключително внимателни с някои движения, особено ако имате слаб гръб или вече имате проблеми с гръбначния стълб. И по-добре - работете под ръководството на опитен инструктор.

Вдигане на тежести
Както във фитнеса, така и в ежедневието - това е най-сигурният начин да получите обостряне на хронични заболявания на опорно-двигателния апарат или да си докарате няколко нови. Може да увеличите болките в гърба и да получите увеличени разширени вени и хернии, и дори пропадане на вътрешните органи.

Когато вдигате тежест, било то тежка кутия или дете, седнете, хванете товара и само след това ставайте с мускулите на краката си. Дръжте гърба си изправен, не се обръщайте и не натоварвате кръста си, за да избегнете нараняване.

Лоша поза
Винаги трябва да следите стойката си, дори когато седите на масата, гледате телевизия или гледате във вашия смартфон. Постоянното изкривяване поставя натиск върху гръбначния стълб, което води до непоносима болка и често провокира мигрена, която не е толкова лесна за отстраняване дори с помощта на лекарства.
Неправилно оборудвано работно място
Ако работите в офис, проверете работното си място за подходяща организация! Седалката на стола трябва да има малък ъгъл на наклон напред, височината на масата трябва да ви позволява да сложите лактите си върху нея, без да вдигате раменете си и да не се навеждате, гърбът ви трябва да има добра опора.

Поставете мека възглавница между задната част на стола и долната част на гърба, това ще помогне за поддържане на гърба ви. Когато работите с компютърната мишка, уверете се, че лакътя на ръката не увисва, а лежи на масата. И не забравяйте постоянно да проветрявате стаята и да правите кратки почивки, така че жизнеността и благополучието да са постоянни спътници на вашия работен ден!

Твърде мек матрак
Въпреки че е удоволствие да спите на мек матрак, той не може да осигури адекватна опора за гърба ви. Същото може да се каже и за прекалено твърдите матраци. Специалистите препоръчват да се избере средно твърд матрак, за да се предотврати болката на гърба сутрин, както и да се избегне изместване на прешлените и свръхнатягане на мускулите, ставите и сухожилията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама