Девет причини да ядем повече люти чушки

11:30, 25 фев 19 25 4194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лютите чушки са любима храна на много от нас. Те не просто придават по-интензивен вкус, но са и много полезни за организма. Ето няколко причини, които ще ви убедят да ги хапвате през цялата година:

Помагат да отслабнем
Лютите чушки са богати на капсаицин- вещество, което ускорява метаболизма и помага за горенето на калории. Според проучванията хората, които добавят люто към храната си, са склонни да ядат по-малко, което означава, че приемат и по-малко калории.

Здраво сърце
Консумирането на люти чушки помага да се грижите и за здравето на сърцето. Приемането на люти чушки намалява риска от инсулт и инфаркт. Хранейки се с повече люто, вие помагате на организма да регулират нивата на лошия холестерол.

Подобряват кръвообращението
Освен капсаицина, лютите чушки съдържат в себе си витамин А и С, които допринасят за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Учените са доказали, че лютите чушки имат способността да понижат кръвното налягане и да улеснят преминаване на кръвта през кръвоносните съдове.

Намаляват растежа на раковите клетки
Доказано е, че редовното похапване на люти чушки може да намали риска от появата на рак. Този ефект отново се дължи на капсаицинът. Съединението може да намали растежа на раковите клетки и дори да унищожи част от тях без да вреди на здравите тъкани около тях.

Подобряват храносмилането
Макар при някои хора лютото да създава стомашни проблеми, при други то стимулира производството на стомашна киселина и дори е способно да унищожи някои видове бактерии като Helicobacter Pylori.

Облекчават симптомите на грип и настинка
Лютото успокоява напрежението в синусите, предизвиква потене и нмалява чувството на дискомфорт, характерно за настинката.

Помагат да имате здрав и пълноценен сън
Според изследователите хората, които се хранят често с пикантни храни имат по-малко проблеми със съня. Събуждане рано сутрин за тях е по-лесно,а през деня кипят от енергия.

Подобряват настроението
Нивата на ендрофин и серотонин също могат да бъдат стимулирани с помощта на лютото. Ендрофинът е хормонът, който предизвиква чувството на еуфория и щастие и притежава леки болкоуспокояващи свойства. Когато ядем люти чушки, капсаицинът причинява парещото усещане в устата. За да намали болката, тялото отделя ендрофини, което помага за намаляването на други болки в организма.

Помагат при дихателни проблеми
Освен че намаляват напрежението в синусите при хрема, лютите чушки имат отхрачващ ефект. Консумацията им може да намали риска от появата на ринит, бронхит и емфизем.

 

Автор: Надежда Дойкова

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама