Ето кои са най-здравите нации в света

18:20, 25 фев 19 25 1293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дали заради гаспачото или паелята, Испания задмина Италия и вече е страната с най-здраво население в света.

Това става ясно от класацията на Bloomberg за 2019 година, която подрежда 169 държави според фактори, влияещи върху цялостното здравословно състояние на човека.

Още 4 европейски страни влязоха в челната десетка тази година спрямо 2017 г. - Исландия, която е трета, Швейцария на пета позиция, Швеция се нарежда шеста и Норвегия на 9-о място.

От азиатските страни първа е Япония, която се предвижва с 3 места напред от 2017 г. и е четвърта, измествайки Сингапур, изостанал на 8-мо място. Австралия и Израел също са сред топ 10, съответно на 7-а и 10-а позиция.

Класирането е изготвено на база променливи величини, като продължителността на живота, а за тютюнопушенето и нездравословното хранене са отнемани точки. В изследването се е взел предвид и достъпът до чиста вода и хигиенизирането.

Испания има най-голяма продължителност на живота сред нациите от Европейския съюз, като я изпреварват само Япония и Швейцария в световен мащаб, по данни на ООН. Очаква се до 2040 г. Испания да стане първа по този показател, задминавайки Япония, Сингапур и Швейцария.

Иберийската страна отбелязва спад на сърдечните заболявания и смъртните случаи от рак, според данни на Европейската обсерватория за здравните системи и политики.

Хранителни навици:

Според проучване на Университета Навара храненето оказва голямо влияние върху здравето на населението. Популярната "Средиземноморска диета" в района на Испания и Италия се оказва доста полезна. Наблягането на зехтин и ядки има благоприятно влияние на сърдечносъдовата система, отколкото хранене, лишено от мазнини.

Канада, класирана на 16-о място, задмина САЩ и Мексико, които изостанаха на 35-а и 53-а позиция. По-ниската продължителност на живота в САЩ и Мексико се дължи на смъртните случаи от свръхдози и самоубийства.

Куба се нарежда само 5 позиции след САЩ и става единствената страна, определяна като "небогата" от Световната банка, с толкова предна позиция в класацията. Една от причините е превантивните мерки, които страната наложи срещу редица заболявания.

Южна Корея се придвижи седем позиции напред до 17-о място, а Китай с население $1,4 милиарда се издигна с 3 места и сега е 52-а. До 2040 г. Китай може да надмине САЩ по продължителност на живота, според Института за измерване и оценка на здравето.

Южната част на Сахара представлява 27 от 30-е нездрави нации в класацията. Останалите три са Хаити, Афганистан и Йемен. А Мавриций е с най-добри резултати от Субсахара и се нарежда на 74-а, заради най-ниската смъртност от заразявания в региона.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама