Дмитрий Медведев пристига на двудневно посещение у нас

08:15, 04 мар 19 / Политика 25 1552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев, който ще е на официално посещение в България на 4-ти и 5-ти март по покана на българския премиер. Засилени са мерките за сигурност в столицата.

Визитата на руския министър-председател Дмитрий Медведев ще започне с церемония по официалното посрещане от премиера Бойко Борисов на площад "Св. Александър Невски" в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

Премиерите Борисов и Медведев ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.

Във вторник Борисов и Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

С делегацията в София ще пристигнат ключови министри, които работят с България. “Ще бъдат подписани няколко документа, в това число и двустранно споразумение за социално осигуряване”, каза н.пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Русия в България. Той отбеляза, че едва ли ще има подписване по газовите проекти, понеже е рано.

В делегацията на Медведев ще бъдат включени представители и на руския бизнес.

В специално интервю за "Труд" Медведев коментира в неделя "Турски поток". Руският премиер заявява, че новото разклонение не бива да повтаря печалната съдба на "Южен поток".

Според него, решението за продължаването на "Турски поток" през българска територия зависи от това ще успее ли София да получи твърди гаранции, че Европейският съюз няма да възпрепятства плановете за доставки на газ по новия газопровод. 

Медведев коментира още, че периодът в отношенията между Русия и Европейския съюз е доста сложен.

Това ще бъде второто му посещение в България - за първи път Медведев посети страната ни през 2008 година като част от делегацията на президента Владимир Путин. Именно тогава в София беше подписан договорът за изграждането на „Южен поток”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама