Борисов в Египет: Юнкер лично благослови газовия хъб

13:10, 25 фев 19 / Политика 25 1411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Газовият хъб е нашата цел, Юнкер лично каза, че го благославя. Той ще гарантира същите количества газ, които имаме, да продължаваме да ги имаме. Старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация. С една дума - не трябва да изпускаме възможността да сме част от магистралата. Това са прекрасни проекти - Кипър също има огромно находище на газ, но там пазят и турски кораби. Ако нямаш тръби, по които да се прекара газ, само ще слушаме, че някъде са открили газ. Ако няма хъб, думата "транзит" е образно забранена. ЕС знае, че ние се борим за него, за да остане същото количество газ, което имаме и сега. Ако нямаме тръбите, трябва само да внасяме”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Египет, където е за срещата на върха между лидерите на ЕС и Лигата на арабските държави.

"С Ципрас си говорихме да направим една четиристранна среща - Сърбия, Македония, Гърция и България. С колегите вървим много напред. Казах му, че до юни ние ще направим първата копка за интерконектора с Гърция - той ни е много важен за диверсификацията на газовия хъб "Балкан", каза още Борисов.

По думите му е важно е да има много участници, за да е максимално честен търгът. "Искам да привлечем колкото се може повече големи участници, компании в Саудитска Арабия правят големи газопроводи. Знаете за смесените предприятия със Саудитска Арабия. Ние инвестирахме много във взаимовръзките ни. Ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия е като пионерска организация", каза той.

Според Борисов има огромен интерес към България. „Потвърдено е това и от краля, и от външния им министър. Независимо от огромните различия, които има, само диалогът може да помогне за борбата с тероризма, борбата с миграцията", допълни още Борисов. "Люксембуркският премиер каза, че всяка една толерантност носи повече за различните. Тежка беше срещата, но в крайна сметка по-добре е да си говорим и да се напътстваме, от войните", добави премиерът.

Премиерът не пожела да коментира факта, че президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс.  "Всеки политически лидер си има партия, има си организация. Аз не се бъркам в тяхната работа, в техните решения. Всеки може да коментира каквото има. Когато вземаш страна на една партия непрекъснато срещу друга, се превръщаш в политически лидер", каза само Борисов.

"Изказванията на Орбан и на люксембургския премиер са толкова противоречиви. България е пример как работи с Турция и едновременно с Гърция, Кипър, Ливан. Ние не разваляме приятелства за сметка на нови. Развиваме с Египет връзките си в сферата на културата, медицината", каза още Борисов.

"С Майк Пенс говорихме за НАТО, четвъртък и петък Столтенберг ще е тук, а в понеделник идва руският премиер. България е лоялен член на ЕС и на НАТО с прагматична политика. Ако има толкова ербап някой, може да се справи по-добре предполагам", каза още Бойко Борисов.

Премиерът взе участие и в Първата среща на високо равнище между държавите-членки на ЕС и на Лигата на арабските държави (ЛАД) Шарм Ел-Шейх. „Предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Близкия изток и Северна Африка, са предизвикателства и за ЕС. Това може да се обясни както с географската ни близост, така и с изградените в годините връзки в търговията, икономиката, образованието, културата и други“, посочи Борисов.

Той подчерта, че установеното тясно партньорство, основано на доверие, исторически връзки и споделени интереси, ще придобива още по-динамични измерения както в интерес на страните ни, така и за справянето с глобалните предизвикателства. „В тази връзка бих искал да повторя известното мото „Единни ще устоим, разделени ще загубим!”, каза премиерът Борисов по време на първия панел на срещата на върха. Той бе посветен на укрепването и задълбочаването на евро-арабското партньорство и справянето с глобалните предизвикателства.

Борисов заяви, че настоящата Първа среща на върха между ЕС и ЛАД е логично продължение на вече съществуващите формати на провеждане на съвместни министерски срещи. Но тя е и нещо повече - силен политически сигнал за ангажираност с проблемите на региона, които се обсъждат в Шарм Ел-Шейх.

Премиерът добави, че фокус на общите действия трябва да се постави също върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и социална несигурност, екологичните проблеми и др. Те също изискват многостепенни отговори, формирани на основата на солидарност и споделена отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама