Вижте защо Били Портър избра да носи смокинг рокля на Оскарите

11:20, 26 фев 19 / Любопитно 25 1966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акьторът Били Портър разчупи модните емоции, като се появи на червения килим на 91-вите награди "Оскар" със смокинг-рокля.

Моделът, дело на дизайнера Кристиан Сириано, включваше смокинг сако върху велурена рокля. Тази игра между женственото и мъжественото предизвика строгия моден код и модните граници на Холивуд по правилния начин, отбеляза американският "Вог".

За актьора и певец модният избор е съвсем личен. Пред изданието той споделя как неговите модни преподпочитания с времето са се превърнали в мощен инструмент за самоизява и изразяване.

"Винаги съм бил вдъхновен от модата. Баба ми, майка ми - те винаги бяха стилни, израстнах с любов към модата, но имаше граници в начините, по които можех да изразя себе си. Когато си чернокож и гей, мъжествеността ти винаги е под въпрос", пише Портър. Той допълва, че модните му предпочитания често са предизвиквали хомофобия и че дори след първия си договор с A&M Records се е опитвал да се нагоди според онова, което хората биха харесали. След като получава роля в Kinky Boots, това преживяването му основа, по начин, който не е и очаквал. "Слагането на онези токчета ме накара да се почувствам по най-мъжествения начин в живота ми. Това ми даде сила да освободя част от себе си", казва още той.

Портърт обяснява още, че се намира в ситуация, в която, бивайки канен на червените килими, той може да каже нещо чрез дрехите. "Целта ми е да бъда ходещо произведение на политическото изкуство всеки път, когато се появя някъде. Да предизвиквам очакванията. Какво е мъжествено? Какво значи това? Жените всеки ден излизат с панталони, но в минутата, в която мъж се появи с рокля, морето се разделя."

Нещо подобно се случва, когато се появява на наградите "Златен глобус" с червена пелерина. "Спрях трафика! Тоалетът от глобусите промени всичко за мен. Имах смелостта да разчупя статуквото. Вярвам, че мъжете на червения килим биха искали да могат да се заиграват повече. Индустрията се маскира като приобщаваща, но актьорите се страхуват да играят, тъй като, ако се появят като нещо извън статуквото, те биха били възприети като женствени и в резултат на това няма да получат мъжествената роля, ролята на супергерой. Това е истината. Сблъсках се с това", разказва Портър пред изданието.

Той допълва, че винаги е искал да носи бална рокля, но не е знаел кога да го направи. Вдъхновението дошло на последната Седмица на модата в Ню Йорк. На нея имало диалог по темите са разнообразието с много хора от различни раси. "На ревюто на Palomo Spain безполови момчета се носеха по подиума в красиви рокли и пелерини от шифон. Модата има способността да докосва хората по различен начин. Бях и на ревюто на Кристиано Сириано. Обожавам го още откакто беше в предаването Project Runway. Той бе първият човек, който разбра, че всички носят дрехи - не просто размер нула. Той се превърна в човека, при когото ходят всички жени в Холивуд, които са били отхвърлени от модната индустрия. Модната индустрия те отхвърля, ако си над размер 4, което е абсурдно!"

След като разбира, че ще води интервютата в телевизионното излъчване на наградите "Оскар" по ABC, Портър се обажда на Сириано и го пита дали ще има време да му направи рокля. Двамата решават, че искат тоалетът му да е на границата между мъжественото и женственото, но без да го превръща в травестит. Просто мъж в рокля.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама